Bel (072) 5644606 >>

Logopedie

Logopedie is meer dan spraakles!

Wanneer komt een kind in aanmerking voor logopedie?

Als spraak- en/of taalachterstanden een belemmering vormen bij de leerontwikkeling komt uw kind (mogelijk) in aanmerking voor logopedie op school.

Op verzoek van de intern begeleider wordt uw kind door de logopediste onderzocht en wordt er een eventueel behandelplan gemaakt. Voordat er met de behandeling gestart wordt, wordt het behandelplan met u (de ouders/verzorgers) besproken.

Wilt u graag meer weten over de spraaktaalontwikkeling van kinderen, kijk dan eens op de website www.kindentaal.logopedie.nl                          

 Dit is een website die informatie geeft over de spraaktaalontwikkeling van kinderen. Wat is taal en hoe verloopt de taal en spraakontwikkeling. U vindt hier ook tips hoe zelf thuis de taal te stimuleren. Mocht u vragen hebben over de spraaktaalontwikkeling van uw kind, of wilt u tips, dan kunt u terecht bij de logopedist van de Vlindertuin.

 

Telefoonnummer: 072-5644606

 

Televisie kijken:

Veel kinderen kijken in de avond naar de televisie. Er zijn veel programma’s die niet alleen leuk zijn, maar waar je ook nog wat van kan leren. Ik zal hieronder een aantal programma’s noemen.

Probeer samen met uw kind te kijken. U kunt dan na afloop van het programma samen na praten over wat uw kind gezien heeft. Dit stimuleert het kind tot vertellen.

Kinderen die een kleinere woordenschat hebben, kunnen een televisieschriftje maken. Hierin kunt u de moeilijke woorden die ze horen opschrijven. Na afloop van het programma kunt u dan samen met uw kind de betekenis op gaan zoeken in woordenboek of op internet. Schrijf ook die betekenis in het schriftje. De volgende keer kunt u de woorden nog eens herhalen en kijken of uw kind het nog weet.

Bij elk van de programma’s hoort ook een site. Hierop kunt u het filmpje meestal nog eens terugzien en er staat soms ook extra informatie. Uw kind kan er soms ook spelletjes spelen.

- Jeugdjournaal: elke avond van maandag t/m. vrijdag om 18.45 uur op Ned.3.

(Site: www.jeugdjournaal.nl)

Het laatste nieuws op een eenvoudige manier aan kinderen uitgelegd.

- Willem Wever: vrijdag om 16.45 uur Ned.3.

Een programma waarin vragen van kinderen worden beantwoord.

(Site: www.willemwever.nl)

- Het klokhuis: iedere avond om 18.23 uur Ned.3.

Het klokhuis informeert kinderen tussen de zeven en twaalf jaar over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.

(Site: www.hetklokhuis.nl)

- Sesamstraat: iedere dag van maandag t/m. vrijdag om 7.20 uur en 13.55 uur op ned.3. En om 17.25 uur op ned.1.

Informatief programma voor jonge kinderen in de leeftijd tot 9 jaar.

(site: www.nps.nl/nps/sesamstraat/)

 

 

 

Contact

SBO De Vlindertuin
Slochterwaard 176
1824KV Alkmaar
 
Directeur: Frans Larooi
 
E-mail: de.vlindertuin@saks.nl 
Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.
Tel: (072) 5644606

Snel naar